Mjuk Pepparkaka – Recept (Gingerbread cake – Recipe)

Mjuk Pepparkaka

 • 100 g Arla® Svenskt Smör
 • 1 12 dl Arla® gräddfil
 • 2 st ägg
 • 2 dl strösocker
 • 1 12 tsk malen ingefära
 • 1 12 tsk malda kryddnejlikor
 • 2 tsk malen kanel
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret, häll i gräddfilen och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Häll smeten i en smord och bröad bakform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna.

Glasyr:
Blanda ihop 2 dl florsocker med 1 msk vatten och 2-3 droppar citronjuice. Blanda i några minuter och tillsätt eventuellt mer vatten tills önskad konsistens. Häll över kakan och låt det stelna, i ca 20 minuter.

 • 100 g butter
 • 1 12 dl sour cream
 • 2 sgg
 • 2 dl sugar
 • 1 12 tablespoon of ginger
 • 1 12 tablespoon of clove
 • 2 tablespoons of cinnamon
 • 3 dl wheat flour
 • 1 tablespoon bicarbonate

Preheat the oven to 175 °. Melt the butter, add the sour cream and let it cool. Beat the eggs and sugar until it’s white and fluffy. Stir in the butter mixture into the egg mixture. Mix the dry ingredients and stir them into the batter. Pour the batter into a greased and floured baking pan. Bake in the lower part of the oven for about 45 minutes. Allow to cool down.

Glaze/Frosting:
Mix 2 dl of powdered sugar with 1 tablespoon water and 2-3 drops of lemon juice. Stir it for a few minutes and add more water if you think its too firm, until the desired consistency. Pour it over the cake and let it harden, for about 20 minutes.

Ett tips på hur ni kan ställa kakan när ni häller på glasyren. A tip on how you could place the cake when you pour over the glaze.
Kaka

Leave a Reply

Your email address will not be published.