4 thoughts on “Last Ballet Class before Miami

 1. Ingen fara! Tack! Älskar din blogg verkligen, har fått jättemånga bra tips från den och eftersom du först hade din spagat i vuxen ålder har jag kvar hoppet om att jag också ska lyckas en dag 🙂 kommer absolut ställa fler frågor om jag undrar något, dock inte lika många på raken som nu, hehe.

  1. Tack själv! Du kommer att lyckas med spagaterna, bara du håller igång och lyssnar på din kropp 🙂

 2. Hej! Jättebra blogg verkligen! Hittade den igår och kommer definitivt fortsätta att kika in då och då. Nu har jag lite frågor, undrar om du kan svara på dem 🙂

  Den här terminen började jag dansa tre gånger i veckan, på höstterminen dansade jag bara en gång/vecka och innan det har jag aldrig dansat i hela mitt liv. Är arton år gammal, fyller nitton i juni.

  Nu dansar jag contemporary, jazz fusion och jazz och tycker att det är hur roligt som helst! Skulle så klart vilja förbättra mig så mycket som möjligt, och det är här frågorna kommer in i bilden.

  1. Brukar du styrketräna i samband med din balett, och i så fall hur mycket, hur intensivt och vad för slags styrketräning (statisk/dynamisk)? Styrka är ju alltid bra, om inte ett måste, när man ska dansa.
  2. Jag får inte riktigt till höftböjarstretchen även om jag inte svankar och har benen vinklade som man ska. Känner inte att det tar riktigt, och dessutom känns stretchen obehaglig (utan att göra ont). Upplever du det med?
  3. Hur många gånger i veckan bör man dansträna för att bli bra? Alltså så bra att andra ser att man verkligen är duktig, kanske inte som en professionell just. Hur lång tid kan det ta på ett ungefär? Jag har redan märkt av förbättringar i kroppen under de två månader aom jag dansat nu, t.ex mer styrka i mage, armar och ben, bättre balans och mer rörlighet.
  4. Min rygg är otroligt stel, både när jag böjer mig bakåt och framåt. Kan man få den rörligare på något sätt och hur, utan att skada sig? Bör man “skaffa” muskler först?
  5. Kan man träna så att man kan lyfta benet högre? Just nu kan jag inte lyfta benet särskilt högt alls.
  6. Om jag stretchar varje dag, med rätt teknik, hur lång tid kan det ta för mig att gå ner i spagat då? Just nu kan jag ha handflatorna i golvet när jag står med raka ben (utan att ha stretchat innan).
  7. Hur länge brukar du stretcha varje gång när du är hemma?
  Och sist:
  8. KAN man bli bra fast man är snart nitton och aldrig har dansat innan? Måste man börja tidigare egentligen för att bli duktig?

  Oj, nu blev det många frågor på en gång. Du behöver inte svara, men det skulle verkligen uppskattas! Ta din tid 🙂
  /Matilda

  1. Hej och ursäkta för det sena svaret!

   1. Jag styrketränar inget utöver dansen men jag vet att många andra gymmar för att öka muskelstyrkan. Jag går däremot väldigt mycket och fort för att få bättre kondition.
   2. Höftböjarstretchen är svår, jag har också svårt att få kontakt med den och när jag väl får det så känns den obehaglig. Jag tror att det ska kännas obehagligt men jag vet inte. Jag gör den i stort sett endast i samband med spagatstretchingen, vilket inte är det bästa. Den är bra att göra ofta så jag får försöka göra den oftare 🙂
   3. Åh, så svår fråga eftersom jag själv började dansa när jag var i vuxen ålder. Jag kände en rejäl skillnad när jag gick över till tre gånger i veckan så ju mer man dansar desto bättre blir man. Kan tyvärr omöjligt säga hur lång tid det kan ta men räkna med ett par år som minst.
   4. När det gäller ryggen bör man träna den så mycket som möjligt för att kunna öka flexibiliteten. Det gäller att hitta en balansgång mellan stretching och styrka och man måste tänka på att ryggen ska orka med mycket. Jag tror att det går att stretcha ryggen även om man inte är jättestark i den men det gäller att gå långsamt fram och vara försiktig.
   5. Öva, öva och öva. Övning ger färdighet och när du övar så aktiveras musklerna som behövs för att kunna hålla upp benet. Var noga med att hålla kvar hållningen och muskulaturen i magen, den ger dig styrkan du behöver.
   6. Ännu en svår fråga att svara på eftersom jag själv inte stretchade mer än två gånger i veckan. Det tog mig 1 år att komma ner bekvämt i spagaten och det är nog det jag skulle gissa på. Det är ju som sagt olika för alla så det kan ta kortare tid om du är naturligt flexibel och är försiktig när du stretchar. Tänk på att en sträckning kan ta lång tid att läka, om den någonsin går över.
   7. Jag stretchar mellan 30-60 minuter men det inkluderar alla typer av stretcher jag gör. Jag sitter inte i spagater eller split i mer än 1 minut i taget.
   8. Klart du kan bli duktig! Jag anser att jag är ganska duktig trots att jag började i 23 års ålder och hade 1 ½ års uppehåll emellan. Att arbeta som professionell dansare kan jag däremot inte uttrycka mig om.

   Inte de bästa svaren men jag hoppas du fick ut något av dem 🙂 Ställ gärna fler frågor när du vill!

Leave a Reply

Your email address will not be published.