Lunch – Carbonara

Mat
Jag försöker alltid att göra vanliga maträtter nyttigare så jag tänkte passa på att dela med mig av den här carbonaran. Genom att byta ut vanligt bacon med kalkonbacon, vit pasta med fullkornspasta och matlagningsgrädde med mjölk, innehåller den här rätten endast 320 kalorier per person istället för 450 kalorier.

Det är inte bara kalorierna som är färre; min variant innehåller 18 gram protein istället för 29, 7 gram fett istället 22 gram (!) och 49 gram kolhydrater istället för 70 gram.

Ni behöver följande ingredienser för fyra portioner av min carbonara:

 • 250 g fullkornspasta
 • 1 gul lök
 • 1 ½ dl mjölk (1,5 % fetthalt, man kan använda sig av mjölk med lägre fetthalt för att få ner det ännu mer)
 • 130 gram kalkonbacon
 • 2 äggulor
 • Salt och peppar
 • Hackad persilja

Lägg i pastan i kokande vatten, tärna baconet och stek dem i en torr panna. Tärna löken och lägg i dem i pannan när baconet börjar få färg. Stek löken och baconet tills löken är genomstekt. Häll av pastavattnet och lägg i bacon och löken i pastan. Rör ihop äggulor och mjölk i en skål och krydda med salt och peppar. Häll över mixen över pastan och rör om ordentligt. Avsluta med hackad persilja och servera med en grönsallad.

I always try to make ordinary meals in a healthier way so I thought I’d share my recipe on this carbonara. By switching bacon with turkey bacon, white pasta to whole wheat pasta and cooking cream to milk, this dish ends up at 320 calories per portion instead of 450 calories.

It’s not just the calories that’s lower; my dish contains 18 grams of protein instead of 29 grams, 7 grams of fat instead of 22 grams (!) and 49 grams of carbohydrates instead of 70 grams.

You need following ingredients for four portions of my carbonara:

 • 250 grams of whole wheat pasta
 • 1 yellow onion
 • 1 ½ dl of milk (1,5 % of fat, you could use one with less fat to reduce it even more)
 • 130 grams of turkey bacon
 • 2 egg yolks
 • Salt and pepper
 • Chopped parsley

Put the pasta in boiling and salted water, slice the turkey bacon into smaller pieces and fry them in a dry pan. Dice the onion and put it in the pan with the bacon when the bacon starts to color. Fry the onion and bacon until the union is cooked. Pour out the pasta water and put the bacon and onion in the pasta. Mix the egg yolks and milk in a bowl, add some salt and pepper and pour it over the pasta. Stir the pasta so it all blends together. Finish the carbonara with some chopped parsley and serve with a green salad.

Mat

4 thoughts on “Lunch – Carbonara

 1. Jag förstår inte på vilket sätt mindre kalorier gör något nyttigare om det inte är så att man är överviktig.

  1. Håller helt och hållet med dig och måste ha uttryckt mig fel i texten om du uppfattade det som att rätten endast blev nyttigare om man minskade på kaloriinnehållet. Det var inte alls min mening utan jag försökte få med så många näringsvärden jag kunde (och orkade räkna ut). Jag får en del frågor av personer som vill äta nyttigare och bli mer hälsosamma och det är därför jag delar med mig av mina recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published.