Tip for shoulders

Jag fick en fråga om jag hade något tips på hur man förbättrar flexibiliteten och styrkan i axlarna så jag börjar med det här tipset. Jag fick det från en av mina lärare på förra årets show när jag frågade hur jag kunde få ner mina axlar, eftersom de alltid är uppdragna och spända på grund av min skada. Tipset har verkligen hjälpt mig och jag hoppas att jag lyckas förklara det med de här bilderna.

I got a question if I had some tip on how to improve the flexibility and strength in the shoulders so I’m starting with this tip. I got this tip from one of my teachers on last years show when I asked how I could get my shoulders lower, since they are very high and tense due to my injury. The tip has really helped me and I hope I manage to explain it in these pictures.

Axlar
Till att börja med vill jag visa hur mina axlar ser ut i avslappnad position (vänstra bilden) och hur de ser ut när jag gör tipset som jag kommer ge er (högra bilden). Som ni ser (eller inte ser), är skillnaden inte speciellt stor. Men jag känner skillnaden och tipset har verkligen hjälpt mig att öppna upp överkroppen i baletten. Ni kan se att min mage är spänd på högra bilden och det beror på att övningen får hela överkroppen att arbeta.

First of all, the left picture shows how my shoulders look in a relaxed position and the right shows how they look when I’m doing the tip I’m about to give you. As you can see (or can’t see), the difference isn’t very big. But I feel the difference and this tip has helped me to open up my chest in ballet. You can see that my stomach is tense in the right picture, the reason for this is that the tip gets your whole upper body going.

Axlar

 1. Den här bilden visar hur mina axlar ser ut i en avslappnad position, min startpunkt.
 2. Den här bilden visar hur jag trodde att jag skulle förbättra min flexibilitet men det är faktiskt inte den rätta vägen att gå. Det är inte helt fel, som jag förklarar nedan, men man ska inte bara skjuta axlarna bakåt.
 3. På den här bilden trycker jag ner mina axlar men man ska inte enbart göra det heller.
 4. Det är faktiskt en kombination mellan nummer 3. och 4. – Pressa ner axlarna samtidigt som du försöker få skulderbladen att närma sig varandra. Det kräver lite övning men det är mycket effektivt.
 1. This picture shows how my shoulders look in the relaxed position, my starting point.
 2. This picture demonstrate how I thought I would improve my flexibility but it’s actually not the correct way to do it. It’s not completely wrong, as I will explain below, but you should not only push your shoulders back.
 3. I’m pushing my shoulders down in this picture but you shouldn’t just do that either.
 4. It’s actually a combination of number 3. and 4. – Push your shoulders down at the same time as you try to get your shoulder blades to get closer to each other. It takes some practice but it’s really efficient.

Axlar
Här är tipset från en annan vinkel. Ni ska göra som nummer 2) – Pressa ner axlarna samtidigt som ni försöker få skulderbladen att närma sig varandra. Tänk på att hålla armbågarna stilla, låt inte dem leda vägen. Pressa från axlarna.

Here’s the tip from another angle. You should do like number 2) – Press the shoulders down at the same time as you try to get your shoulder blades closer to each other. Also, try to keep your elbows still, don’t let them lead the way. Push from the shoulders.

5 thoughts on “Tip for shoulders

  1. Jag har helt glömt bort att svara på din kommentar! Ber om ursäkt för det! Gjorde ett inlägg om kjolen, jag har inte köpt den utan sytt den själv 🙂 Funderar på att beställa hem mer tyg och sy fler, säg till om du är intresserad!

 1. Very well explained, thank you ! It’s a real challenge for me… All the tension I experience goes into my shoulders and back ! 🙁

  1. I’m going to post some stretches for the shoulders, chest and upper back too, when I find the time 🙂 Will probably be up next week!

Leave a Reply

Your email address will not be published.