Break in and Simple exercises


Här har ni en video på hur jag fick lära mig att bryta in mina tåspetsskor, att mjuka upp dem och anpassa dem till dina fötter. Notera att man ska bryta in skorna med fötterna, inte med händerna. Det här ska endast hjälpa er att komma igång.

Det första jag gör är endast anpassat för helt nya skor och ska göras mycket försiktigt. Använd hälen för att pressa ner boxen något. Använd inte mycket kraft när du gör det, det kan förstöra skon och den slutar då ge det stöd fötterna behöver.

Nästa sak jag gör är att försiktigt böja sulan fram och tillbaka. Det jag glömde spela in var att man måste ta reda på var hålfoten är som högst. Man ska böja sulan i hålfotens högsta del, närmast hälen. Det ger ett bättre stöd för foten. Samma sak gäller här, böj inte sulan helt och hållet, en mjuk böjning räcker.

När jag har knutit skorna (på insidan av vristen, med banden instoppade) så värmer jag upp fötterna lite mer genom att gå upp på tå på en fot och sedan växla (som ni ser på videon). Sedan stretchar jag framsidan på fötterna.

Går sedan vidare med enkla tåspetsövningar, börjar med relevéer i första positionen. Tänk på att verkligen rulla igenom fötterna genom halvtå och pressa sedan upp fötterna på heltå. Benen ska vara raka och vaderna ska vara aktiva. Vad du än gör, sickla inte!

Here’s a video of how I was taught to break in my pointe shoes, to soften they up and to adapt them to your feet. Please notice that you’re supposed to break in your shoes with your feet, not with your hands. This is only to help you get into it.

The first thing is only for brand new shoes and should be done very carefully. Simply use your heel to push down the box slightly. Do not use much force, it can destroy the shoe and doesn’t provide the support your feet need.

Secondly, I bend the shank of the pointe shoe to both direction. What I forgot to record was that you need to see where your arch is before you can bend the shank. You should bend it where your arch is at it’s peak, closer to the heal. This will give you a better support. Same thing here, do not bend the shoe in half, just a slight bend is enough.

When I’ve tied the shoes (at the inside of my ankle, with the ribbons tucked in) I warm my feet up some more by shifting foot (as seen in the video). The next thing is to stretch the front of my feet.

Then I move on to the simple pointe exercises, beginning with simple relevés in first position. Here it’s essential to really roll though your feet in demipointe and then push up onto full pointe. Your legs should be straight and your calves engaged. Whatever you do, make sure you do not sickle!

4 thoughts on “Break in and Simple exercises

  1. Tänkte tipsa om att dansbutiken.se har 15 % rabatt på bloch just nu, om du eller någon annan skulle vara intresserad av att handla därifrån! 🙂

  2. Thank you so much for this video ! It’s like a perfect ‘follow along’ video for me ☺️ I’m so glad you’re going back to pointe work (perfect timing as far as I’m concerned !!! ????) ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.