Food Friday – Asparagus Risotto

Mat
Det här receptet är för fyra portioner. Genom att exkludera osten blir den vegansk. Du behöver:

 • 300 g grön sparris
 • 2 tsk rapsolja/olivolja
 • 2 hackade schalottenlök
 • 1 hackad vitlöksklyfta
 • 2 msk olivolja
 • 2 dl arborioris
 • 1 dl vitt vin
 • 7 dl grönsaksbuljong
 • (1 dl riven parmesanost)

Skär sparrisen i 2 cm bitar. Fräs i olja ca 5 minuter och ställ åt sidan. Fräs lök och vitlök i smör, tillsätt ris och rör om i en minut. Häll på vinet och koka tills vinet absorberats. Koka upp buljongen och rör ner den, lite i taget under omrörning tills riset är färdigkokt. Blanda ner parmesanost och sparris (jag exkluderade dock osten). Lägg några av sparristopparna som garnering.

This recipe is for four portions. Make it vegan by exkluding the cheese. You will need:

 • 300 g green asparagus
 • 2 tablespoons canola oil/olive oil
 • 2 chopped shallots
 • 1 chopped clove of garlic
 • 2 tablespoons of olive oil
 • 2 dl risotto rice
 • 1 dl white wine
 • 7 dl vegetable broth
 • (1 dl grated Parmesan cheese)

Cut the asparagus into 2 cm pieces. Fry in oil for about 5 minutes and set aside. Saute onion and garlic in butter, add the rice and stir for one minute. Add the wine and cook until wine is absorbed. Boil the broth and stir it, little by little, stirring, until the rice is cooked. Stir in the Parmesan cheese and asparagus (I excluded the cheese). Add some of the asparagus tips to garnish.

Leave a Reply

Your email address will not be published.