Saffranssockerbullar

Jag bakade dessa saffranssockerbullar idag/ I made these saffron buns today:
Saffranssockerbullar

♥ 50 g jäst
♥ 100 g smör
♥ 5 dl mjölk
♥ 250 g Kesella lätt
♥ 2 påsar saffran, 1 g
♥ 1 ½ dl socker
♥ ½ tsk salt
 ♥ ca 17 dl vetemjöl

Pensling:
♥ 50 g smält smör
♥ socker

Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37ºC. Häll degspadet över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda tills degen inte fastnar på fingrarna. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Arbeta degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut degen till en platta, ca 1 cm tjock. Skär ut rundlar med ett glas, försök att ta ett tunt glas. Lägg de på bakplåtsklädda plåtar. Låt dem jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225ºC. Grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt kallna på galler.

Pensla bullarnas ovansida med smält smör och doppa sedan i socker innan servering. Går bra att frysa men tänk på att frysa in dem utan smöret och sockret, det sätter man på precis innan servering.

♥ 50 g yeast
♥ 100 g butter
♥ 5 dl milk
♥ 250 g diet quark
♥ 1 g saffron
♥ 1 ½ dl sugar
♥ ½ tsk salt
 ♥ ca 17 dl wheat flour

Topping:
♥ 50 g melted butter
♥ sugar

Crumble the yeast in a bowl. Melt the butter in pot and add the milk. Heat up to 37ºC. Pour the dough liquid over the yeast and stirr until it’s resolved. Add the quark, sugar, salt, saffron and most of the flour in the mix. Knead the dough until it doesn’t stick to your fingers anymore (add more flour if necessary). Let the dough rise under a kitchen towel for about 40 minutes.

Work the dough on a floured table and divide it into two pieces. Roll out the dough to a plate, about 1 cm thick. Make small roundels with a thin glass and place the roundles on a baking tray with baking paper. Let it rise for 40 more minutes under a kitchen towel.

Put the oven on 225ºC and bake the buns in the middle of the oven for 5-10 minutes. Let them cool down before brushing the buns with melted butter and dipping the buns in sugar if you’re serving them straight away.

They can be freezed but don’t put the topping on if you’re doing that. Put the topping on just before you serve the buns.

Saffransbullar
Saffransbullar
Saffransbullar

Leave a Reply

Your email address will not be published.