Saffron buns (Lussekatter) – Recipe

Lussekatter
Här är receptet på lussekatterna jag gör:

♥ 175 g smör
♥ 5 dl mjölk
♥ 50 g jäst
♥ ½ tsk salt
♥ 1½-2 dl socker
♥ 0,5 g saffran (2 paket)
(♥ ett ägg – eventuellt)
♥ ca 15 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till 37ºC. Smula sönder jästen i en bunke och häll över lite av blandningen. Rör tills jästen har lösts upp och tillsätt resten av blandningen, saltet, sockret, saffran och eventuellt ägget. Arbeta in så mycket av mjölet som krävs för att degen ska släppa bunkens kanter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Knåda degen lite i bunken innan du lägger upp den på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig och flexibel. Dela degen i 30-40 bitar och rulla ut varje del till ett långt snöre. Rulla in ändarna mot varandra i motsatt håll och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter under en bakduk.

Tryck ner russin i varje lussekatt och pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 225-250ºC i 5-10 minuter, beroende på storleken – ju större bullar desto lägre temperatur och desto längre tid.

Here’s the recipe on the saffron buns I do:

♥ 175 g of butter
♥ 5 dl of milk
♥ 50 g of fresh yeast
♥ ½ teaspoon of salt
♥ 1½-2 dl of sugar
♥ 0,5 g of saffron
(♥ one egg – optional)
♥ about 15 dl of wheat flour

Melt the butter in a pot and add the milk. Heat up to 37ºC. Crumble the yeast in a bowl and pour a little of the milk mixture over the yeast and stir until it resolves. Add the rest of the milk mixture, salt, sugar, saffron (and the egg). Incorporate as much of the flour as it takes for the dough to release from the bowl. Sprinkle some flour over the dough and let it rise under a baking towel for about 30 minutes.

Knead the dough a bit in the bowl before putting it on a floured working bench. Knead it smooth and flexible. Divide the dough into 30-40 small pieces (depending on how big you want your buns) and roll them out into long stripes. roll in the ends in different directions and place them on a tray with baking paper. Let the buns rise under a baking towel for 30 more minutes.

Put a raisin in every roll and brush the buns with a lightly whisked egg. Bake in the middle of the oven in 225-250ºC for 5-10 minutes, depending on the size – the larger the bun, the lower degrees and the longer time.

Lussekatter

Leave a Reply

Your email address will not be published.