Svar på frågestunden – Stretching (Answers – Stretching)

Spagater
Hur lång tid tog det för dig från att du började stretcha till att du kunde gå ner i spagat?
Jag började stretcha så fort jag började dansa balett och det tog mig ca ett år att komma ner i spagat på vänster ben. Eftersom höger ben är mitt sämre ben och jag lyckades sträcka det i mitten av det året så tog det närmare ett och ett halvt år för mig att få min högra spagat.

How long did it take for you to get your front splits, from the time you started to stretch?
I started to stretch as soon as I started ballet and it took me about a year to get my left front split. Since my right leg is my “bad” leg and since I got a strain in that leg, my right front split took about one and a half year.

Har du några speciella stretchtips för att man inom en snar framtid ska kunna gå ner i spagat?
Lyssna på kroppen och ta det försiktigt. Lär känna din kropp så vet du hur mycket du kan ta i utan att du sträcker dig. Gör ett stretchingschema och låt kroppen få vila emellan passen. Det viktiga är att man håller igång hela tiden, inte att stretcha varje dag. Stretcha alltid med raka ben och med höfterna framåt. Stretchingverktyg som yogablock kan underlätta. Stretching tar tyvärr tid och det måste man räkna med och respektera.

Do you have any special stretching tip if you need to get your front splits fast?
Listen to your body and take it easy. Get to know your body so you’ll know how much you can push yourself without getting hurt. Make a stretching schedule and let the body rest in between. The important thing is to do it on a regular basis, not to stretch every day. Always stretch with your legs straight and hips squared. Stretching tools as yoga blocks can help. Stretching do take time and you have to remember and respect that.

Vad är din bästa och din hemska stretch du vet?
Jag gillar spagaten mest, förmodligen eftersom jag har dem båda. Den värsta är absolut straddle eftersom jag knappt kommer någon vart i den och jag måste stretcha den väldigt länge innan jag kommer någonstans. Efter det är kommer spliten, den är riktigt obehaglig.

What is the best and the worst stretch you know?
I like the front split the most, probably since I have them both. The worst one is definitely the straddle since I hardly get anywhere in it and I have to stretch it for a very long time before I get anywhere at all. After that comes the middle split, it’s very uncomfortable and scary.

Split

Hur vig var du då du började med baletten?
Jag har alltid varit väldigt osmidig och stel så jag var inte vig alls. Jag har verkligen fått kämpa med min stretching men är man målmedveten så går det! Nu gäller det verkligen bara att fortsätta kämpa med min straddle och split.

How flexible were you when you started ballet?
I’ve always been very ridgid/stiff and not flexible at all. I’ve really struggled with my stretching but if you’re persistent it’s possible! I just need to keep fighting for my straddle and middle split now.

Nybörjarspagat
Här hade jag stretchat i ca 5 månader, hade helt fel teknik vilket gjorde att det tog längre tid för mig att komma ner i spagat. Det här var i maj 2011. I had stretched for about five months on this picture, had wrong technique so it took longer for me to get my splits. This was in may of 2011.

2 thoughts on “Svar på frågestunden – Stretching (Answers – Stretching)

  1. Jag har ca 20 cm kvar till marken på min spagat på båda benen haha.. Är otroligt stel men började stretcha för bara någon månad sen så har ett bra tag kvar 🙂 Hur ofta tycker du att man ska stretcha? Nu på lovet har jag gjort det nästan varje dag men fick så himla ont av det så nu har jag en kort paus..

    1. Jag stretchar en till två gånger i veckan (det har inte blivit det nu men annars brukar jag göra det), och då hinner min kropp vila mellan passen. Det har fungerat för mig så prova det. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published.