Maräng – Meringue

Maräng
Så här gör jag riktigt spröda maränger. Hemligheten är att använda en varmluftsugn. Använd en metallskål om du har möjlighet, plastskålar kan innehålla fetter som inte är bra för marängen. Se till att skålen är riktigt ren innan du börjar.

Börja med att vispa ihop 3-4 äggvitor, beroende på storleken på äggen, med ½ dl socker och 5 droppar citronsaft. Använd en elvisp om du kan. Vispa äggen tills de är vita och inte innehåller några bubblor. Fortsätt att vispa och tillsätt mer socker, lite i taget, totalt 1-1½ dl socker till. Jag brukar vispa i 15-20 minuter. Äggen ska vara riktigt vita, blanka och “hårda”. Man ska kunna hålla skålen upp och ner över huvudet.

Spritsa ut marängerna på en bakplåtspappersklädd plåt i de formarna och storlekarna du vill ha. De växer inte under bakningen så man kan placera dem nära varandra.

Baka marängerna i 100°C varmluft i 1½-2 timmar beroende på storlek. Stäng av ugnen och låt dem torka i ugnen med luckan stängd i minst 8-10 timmar, gärna under natten. Om ni inte har varmluftsugn, sänk temperaturen något och placera marängerna längst ner i ugnen.

This is how I do really crisp meringues. The secret is a convection oven (not too sure about that translation). If you can, use a metal bowl, plastic bowls can contain fats and that’s not good for the meringue. Make sure that the bowl is really clean.

Start with whisking 3-4 egg whites, depending on the size of the egg, with ½ dl of sugar and 5 drops of lemon juice. Use a electric whisk if you can. Whisk the eggs until they are white and doesn’t contain any bubbles. Continue to whisk and add more sugar, little by little, a total of about 1-1½ dl of sugar. I usually whisk for about 15-20 minutes. The eggs should be really white, shiny and fairly “hard”. You should be able to hold the bowl upside down over your head.

Pipe out meringues on a tray with baking paper in the sizes you want. They don’t grow in size during the baking so you can place them close to each other.

Bake the meringues in 100°C in a convection oven for 1½-2 hours, depending on the size of the meringues. Turn of the oven and let the meringues dry in the oven with the door shut for at least 8-10 hours, preferably over the night. If you don’t have a convection oven, use a slightly lower temperature and place the meringues at the bottom of the oven.

One thought on “Maräng – Meringue

Leave a Reply

Your email address will not be published.